Kadına yönelik şiddet, üzerinde çalışılması ve yapıcı çözümlerin getirilmesi gereken bir konudur. Özellikle medyanın gözünden bize yansıtılan kadın profilini ele alacak olursak, kadın haklarını koruma ve şiddete son verme adına yapılan şiddet içerikli videolarda eşini döven adam, ondan kaçan kadın vb profillerini izleyiciye yansıtarak, şiddeti normalleştirerek bu denli göz önünde yaşatmak yerine örnek aile ilişkilerini, bilinçli aile profilini ortaya koymak ve izleyene örnek teşkil edecek sahnelere reklam, film ve dizilerde yer verilmesi aile ilişkilerinde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Örneğin izlediğimiz olumsuz videolar biz bayanların eşlerine olan sevgisini aşağı çekmiş olup, belki de içten içe öfke biriktirip genelleme yaparak “siz erkekler böylesiniz” noktasına varacaktır. Şimdi bir de diğer açıdan bakacak olursak izleyiciye sunulan olumlu örnekler özellikle erkeklerin eşlerine karşı davranış biçimlerini sorgulamalarına ve yaptıkları davranışın hatalı olduğunu fark etmelerine olanak sağlayacaktır. Daha açık ifade edecek olursak kişi kendine ben nasıl bir eşim nasıl babayım diyecek psikolojik olarak bunun mahcubiyetini yaşayacak, belki de kendini düzeltme yoluna gidecektir. Unutmayalım ki burada beklenen kişinin derhal kendini düzeltmesi değil, yaptığının hatalı olduğunu olumlu örneklerle görmesini sağlamaktır.
Bu yazıda sadece erkeklere değil ; biz kadınlara da erkeğe olan şiddeti ve hatta psikolojik şiddeti öznelerin yerini değiştirerek okuyabilirsiniz.
Düşünün bir kere;
İnsanoğlunun doğumundan ölümüne kadar olan ki süreçte hangi eğitim sistemi yanlışın , olumsuz fotoğrafların üzerine kurgulanmış ki , kamu spotları kadına veya erkeğe olan şiddeti hep olumsuz örnekler veya görseller üzerine kurgulayabiliyor !
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ESRA ELİTAŞ